Необходими продукти за 4 порции
10листа от кисело зеле
1 ч. ч.зелев сок
1 ч. ч.вода
1сушена червена чушка, натрошена
1дафинов лист
3 зърнабахар
за пълнежа:
600 гсвински врат, едро смлян или ситно скълцан
1 стръкпраз, ситно нарязан
1 ч. л.червен пипер, едро смлян
½ ч. л.чубрица
2 щипкикимион
2 с. л.олио
1 с. л.брашно
смлян шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1.Объркват се скълцаното месо, празът, червеният пипер, чубрицата, кимионът и шареният шарен пипер. Добавя се ½ ч. л. смляна морска сол.
2.Изрязват се дебелите жилки на листата кисело зеле.
3.Месото се разпределя и се завиват 10 - 12 стегнати сарми.
4.На дъното на керамичен съд с капак или тавичка се слагат дафиновият лист, натрошената чушка и зърната бахар. Отгоре се подреждат сармите и се заливат със зелевия сок и водата. Сармите трябва да са леко покрити от течността. Отгоре се поръсва олиото.
5.Съдът се затваря с капак или с алуминиево фолио. Пече във фурна на 180° С около 80 мин.
6.Брашното се слага в тиган и се разбърква непрекъснато на умерен огън, докато се запече и леко се карамелизира.
7.Бульонът от сармите се отлива и се разбърква с препеченото брашно. Отново се заливат сармите и се запичат още 10 - 15 мин. без капак или фолио, докато се зачервят.
7.Бульонът от сармите се отлива и се разбърква с препеченото брашно. Отново се заливат сармите и се запичат още 10 - 15 мин. без капак или фолио, докато се зачервят.