Jamie Oliver рецепти

Торта Колибри


Необходими продукти:


За блатовете:

250 мл олио
350 г брашно с набухвател
1 ч.л. канела
350 г фина нерафинирана захар
4 зрели банана
425 г парченца ананас от консерва
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
50 г орехи пекан
сол

За крема:
400 г пудра захар
150 г безсолно масло
200 г крем-сирене
2 лайма

За пралината:
100 г фина захар
50 г орехи пекан
сол

Начин на приготвяне:

1. За блатовете смесете в една купа сухите съставки - брашното, захарта, канелата, солта и нарязаните орехи.
2. В друга купа намачкайте обелените банани, вземете презрели банани, покафенели. Прецедете парченцата ананас, като запазите малко от сока. Нарежете на по-ситно ананаса. /Може да използвате и пресен ананас, но трябва да е добре узрял./ Добавете олиото, ваниловия екстракт и яйцата и разбъркайте. Добавете течните към сухите съставки и разбъркайте до Добавете течните към сухите съставки и разбъркайте до хомогенност.
3. Изрежете два кръга от хартия за печене, за да покриете дъното на две форми с пружина с диаметър 23 см. Намазнете леко хартията. Разпределете по равно сместа за блатовете във формите. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути. След това оставете блатовете да се охладят върху решетка.
4. За крема сипете маслото със стайна температура в купа заедно с крем-сиренето и пудрата захар. Разбийте с миксер - първо на ниска скорост, тъй като захарта ще се разхвърчи, а след това на по-висока. Добавете фино настърганата кора на половин лайм, както и сока на целия. разбъркайте отново, до гладкост.
5. За пралината постелете лист хартия за печене върху плота. В тиган сипете захарта заедно с малко вода или сока от ананасовия компот - около 50 мл. Оставете захарта да се разтопи без да разбърквате. Добавете щипка сол и щом карамелът стане светлозлатист, добавете целите ядки орехи пекан. Разклатете тигана. Щом карамелът стане тъмнозлатист, пресипете орехите върху листа хартия, като ги разстилате. Оставете ги да се втвърдят.
6. Поставете единия блат върху поднос за торта. Сипете половината крем върху него и го разстелете по повърхността му. Поставете втория блат. Върху него разстелете останалия крем, без да го разнасяте по страните на тортата. Счукайте карамелизираните орехи в хаванче и ги поръсете върху тортата. Накрая поръсете с фино настъргана кора от лайм и различни видове ядливи цветя.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adnow

loading...