Необходими продукти:
16 (около 340 грама) пресни фурми, разделени наполовина, без костилка
70 г (1/3 чаша) пудра захар
4 кардамон шушулки, смачкани
4 ленти портокалови кори
1 пръчка канела
160 мл (2/3 чаша) студена вода
190 г (1 чаша) кускус
185 мл (3/4 чаша) вряла вода
60 мл (1/4 чаша) портокалов сок
10 г масло
1 ч. л. ситно настъргана портокалова кора
330 г (1 1/4 чаши) гръцко кисело мляко
40 г (1/4 чаша) шам фъстък ядки, печени, едро нарязани
Начин на приготвяне:
Поставете фурмите в топлоизолираща купа. Разбъркайте захарта, кардамона, настърганата портокалова кора, карамфила, канелата и студената вода в тенджера на средна температура за 2-3 минути или докато захарта се разтвори. Оставете да заври. Намалете огъня. Оставете да къкри за 10 минути или докато сиропът се сгъсти. Изсипете върху фурмите, запазете 1 супена лъжица от сиропа. Оставете да се охладят.
Поставете кускуса в голяма топлоизолираща купа.Комбинирайте врящата вода, портокаловия сок, маслото, портокаловите кори и запазения сироп в микровълновата кана. Загрейте нависоко в микровълновата в продължение на 30 секунди. Залейте кускуса. Покрийте и оставете настрана за 5 минути.Използвайте вилица да се отделят зърната.Оставете да се охлади напълно.
Разделете кускуса, киселото мляко, фурмите и сиропа сред четирите 375 мл чаши. Поръсете с шам фъстък.