Необходими продукти:
200 г паста Пене
1 тиквичка
4-6 резена бекон
1 жълтък
1/4 ч. ч. (60 мл) течна готварска сметана
Пармезан
мащерка
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява във вряща подсолена вода според указанията на опаковката.
Междувременно беконът се изпържва до златист цвят.
Прибавят се нарязаните на полушайби тиквички, мащерка и смлян черен пипер на вкус.
Задушават се 5-7 минути, като се внимава тиквичките да останат хрупкави.
В средна купа се разбъркват жълтъкът със сметаната и Пармезана.
Прибавят се беконът и тиквичките и всичко се разбърква добре.
Отцедените макарони се прибавят към соса и Пене Карбонарата с тиквички се разбърква отново.
Пене Карбонара с тиквички се разпределя по чинии.
При поднасянето по желание може да се поръси допълнително с мащерка и Пармезан.
Бележки:
** Рецепта за Пене Карбонара с тиквички - ако нямате под ръка прясна мащерка, заменете със суха.
*** Вместо бекон може да използвате пушени свински ребра или пък Прошуто.
**** Можете да нарежете тиквичките във форма, приличаща на пене пастата. Тиквичката се разрязва по дължина на половинка, после половинките се разрязват на още половинки.
Получените четвъртинки се почистват от семената и се нарязват по-малки парчета по диагонал.