Необходими продукти
½ ч. ч.дългозърнест ориз
½ ч. ч.червена леща
1 глава лук, нарязана на полумесеци
1 с. л. краве масло
½ ч. ч.настърган пушен кашкавал
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1.Маслото се загрява и в него се запържва лукът до златисто за 3-4 мин. Добавят се измитите леща и ориз, разбъркват се 1-2 мин. и се наливат 3 ч. ч. гореща вода или бульон. Подправя се на вкус със сол и пипер. Слага се да се пече в загрята фурна на 180° С за около 20 мин.
2.Когато поеме цялата течност, се поръсва с настъргания кашкавал и се запича, докато се разтопи кашкавалът.
Вариации · За по-екзотичен вкус добавете към ориза и лещата 1 ч. л. кимион на зърна или 1 с. л. къри.
Вариации · За по-екзотичен вкус добавете към ориза и лещата 1 ч. л. кимион на зърна или 1 с. л. къри.