Съставки:
4 яйца
125 г захар
125 г брашно
1.5 ч.л. бакпулвер
50 г бял шоколад
За ганаша:
300 мл течна животинска сметана
45 г течна глюкоза
400 г бял шоколад
75 г масло
Начин на приготвяне:
2. Пресипете ганаша в купа. Разбъркайте за около минута и добавете на порции нарязаното на кубчета масло със стайна температура. Разбърквайте докато маслото се разтопи. Поставете ганаша в хладилник за 2 часа.
3. За тортата разбъркайте яйцата със захарта с помощта на миксер до изсветляване и пухкавост. Добавете пресятото брашно и бакпулвера и разбъркайте с помощта на шпатула. Накрая добавете нарязания на ситно бял шоколад. Разбъркайте.
4. Намаслете дъното и стените на две форми с диаметър 18 см. Поръсете с брашно, а на дъното им поставете кръгове от хартия за печене. Разпределете сместа по равно в двете форми. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути.
5. Извадете изпечените блатове от формите и ги оставете да изстинат напълно върху решетка.
6. Нанесете слой с дебелина 3-4 см от ганаша върху единия блат, като го разнасяте равномерно с помощта на палетен нож, потопен в гореща вода. Поставете втория блат отгоре и притиснете леко. Поставете Тортата върху поднос. Нанесете останалия ганаш върху нея. С помощта на палетния ноже разнесете ганаша по цялата повърхност на тортата. Загладете добре. Може да охладите тортата за кратко.
7. За да направите пурички /вълнички/ от шоколад, разтопете по отделно един, два или три вида шоколад /бял, млечен и натурален/ на водна баня. След това го разстелете върху дъното на метална тава, докато се охлади. Щом шоколадът се втвърди, с помощта на нож за сирене режете от него. По този начин ще се оформят пурички. Поставете ги върху чиния и ги охладете в хладилник. Украсете тортата с шоколадови пурички.