Необходими продукти:
листа къри
сол и черен пипер
1 връзка кориандър
зехтин
За маринатата:
5 см джинджифил
1 глава чесън
1 глава червен лук
2 зелени люти чушки
50 г фино смлени бадеми
смлян кимион
1 с.л. семена от кафяв или черен синап
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. бял винен оцет
За соса:3 см джинджифил
8 скилидки чесън
1 зелена люта чушса
1 с.л. семена от кафяв или черен синап
400 мл кокосово мляко
листа къри
0.5 лимон, сок
4 узрели домата
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
2. Поръсете агнешката плешка с бут със сол и черен пипер от двете страни, като ги втривате в кожата. С помощта на острието на нож направете малки разрези с дълбочина 4 см в кожата. Във всеки разрез поставете по 2-3 къри листа.
3. На дъното на дълбока тава разстелете малко от пастата за марината и поставете месото върху нея. Намажете месото с останалата паста по цялата му повръхност. Покрийте месото с прозрачно фолио и го поставете в хладилник най-малко за 2 часа, най-добре за цяла нощ.
4. Отстранете фолиото от месото, сипете малко вода отстрани в тавата, около 200 мл и полейте месото със зехтин. Поставете го в предварително загрята фурна на 220 градуса за 30 минути, докато се образува коричка. След това намалете температурата на 130 градуса и оставете месото да се пече 3-4 часа, докато се отделя напълно свободно от костта.
5. Извадете месото от тавата и го увийте в алуминиево фолио. Оставете го да почине 15 минути. Излейте мазнината от тавата в бурканче и я запазете за друго готвене.
6. Поставете тавата с остатъка от маринатата в нея върху котлон. Добавете синапените семена и листата къри за минута. След това добавете нарязаните на ситно лук, чесън, джинджифил и люта чушка. Гответе до омекване, около 2-3 минути. Добавете нарязаните на едро домати и излейте кокосовото мляко. Разбъркайте и оставете соса да заври. Накрая овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок.
7. Сипете соса на дъното на голяма чиния. В него поставете цялата агнешка плешка. Поръсете с листа кориандър и зехтин. Сервирайте със сварен ориз басмати, зелена салата и притоплен индийски хляб - чапати и пападом.