Необходими продукти:
3 стръка праз
2 тъмнозелени тиквички
3 с.л. зехтин
2 стръка мащерка
100 г бяло саламурено сирене
1 лимон, настъргана кора
3 яйца
250 г кори за баница
15 г пармезан
1 маруля
1 краставица
1 ч.л. английска горчица
2 с.л. бял винен оцет
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Разрежете стръковете праз на две, по дължина. Измийте го добре и го нарежете на полукръгчета. Измийте и подсушете тиквичките, отстранете краищата им и ги нарежете на едри кубчета.
2. Загрейте 2-3 с.л. зехтин в тенджера и задушете праза и тиквичките 15 минути, с капак. Овкусете със сол и черен пипер, поръсете листенца мащерка и задушавайте още 15 минути, без капак, като разбърквате от време на време. Пресипете омекналите зеленчуци в купа и ги оставете да изстинат.
3. Накъсайте останалата ви печена сьомга на парчета и натрошете сиренето при праза и тиквичките. Настържете фино кората на 1/2 или цял предварително измит и подсушен лимон, добавете яйцата и разбъркайте добре.
4. Намазнете дълбока тавичка /с диаметър около 30 см/ и постелете корите по дъното и стените, като оставите свободни краищата им отвън. Изсипете пълнежа, разпределете ги равномерно и покрийте с корите, съвсем небрежно. Намажете с олио, зехтин или разтопено масло и поръсете с фино настърган пармезан. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
5. Извадете пая върху голяма дървена дъска. Щом поизстине, го нарежете на триъгълни парчета. сервирайте с нарязани на едро маруля и краставица, поляти с дресинг от добре разбити горчица, оцет, сол, черен пипер и зехтин