Необходими продукти:
За пилето:
1.5 кг свободно отглеждано пиле
сол и черен пипер
зехтин
2 лимона
115 г масло
0.5 пръчка канела
1 шепа листа салвия
6 скилидки чесън
565 мл прясно мляко
За полентата:
1 литър вода
250 г царевичен грис за качамак
2 бучки масло
2 шепи настърган пармезан
1.5 кг свободно отглеждано пиле
сол и черен пипер
зехтин
2 лимона
115 г масло
0.5 пръчка канела
1 шепа листа салвия
6 скилидки чесън
565 мл прясно мляко
За полентата:
1 литър вода
250 г царевичен грис за качамак
2 бучки масло
2 шепи настърган пармезан
Начин на приготвяне:
2. В достатъчно голяма тенджера сложете малко зехтин и около 80-90 г масло и я сложете на котлона. Запържете пилето от двете страни, докато придобие златист цвят. Излейте маслото и върнете тенджерата на котлона.
3. Добавете обелените скилидки чесън, листата салвия и лимоновата кора. Добавете останалото масло и излейте прясното мляко. Щом млякото заври, добавете пръчката канела и намалете огъня.
4. Захлупете тенджерата с капак или с намокрено и намачкано парче пергаментова хартия и я сложете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 1 час и 30 минути.
5. За полентата сложете водата да заври в малка тенджера. Изсипете царевично брашно за качамак и бъркайте сместа в продължение на 15-20 минути, на слаб огън. Ако сместа се получи много гъста, добавете малко вода. Дръпнете полентата от огъня и добавете маслото и настъргания пармезан. бъркайте с тел докато сместа стане напълно гладка.
6. Сервирайте полента за основа, а върху нея печено пиле със сос.