Необходими продукти:
2 кг агнешки бут
2 глави лук
800 г картофи
2 сладки картофа
2 моркова
2 глави чесън
1 ч.ч. бяло вино
6 стръка розмарин
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. канела
1 ч.л. семена от резене
1 ч.л. зърна синап
1 ч.л. червен пипер
0.5 ч.л. индийско орехче
0.5 ч.л. смлян карамфил
сол и черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне
2. Загрейте 3-4 с.л. зехтин в дълбока тенджера и запечатайте бута от всички страни, до златисто. Извадете месото.
3. Обелете двата вида картофи, лука и морковите и ги на режете на едро. Запържете ги в мазнината от месото.. Овкусете със сол и черен пипер. Поръсете с листенца розмарин и малко зехтин. Полейте с бяло вино. Щом то се изпари, дръпнете от огъня.
4. Поставете месото в дълбока тава. Около него разпределете зеленчуците. Поставете и небелената разрязана на две по хоризонтал глава чесън. Поръсете със зехтин, сол и черен пипер и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. След това намалете температурата на 160 градуса и печете още 75 минути. По време на печенето поставяйте по малки бучки масло върху месото и го обливайте с образувалия се сос.
5. Сервирайте целия изпечен бут върху печените зеленчуци. Соса пресипете в сосиера.