Необходими продукти
500 гсвинска плешка , нарязана на кубчета
4 с. л.зехтин
1голям картоф, нарязан на кубчета
3големи моркова, нарязани на кръгчета
1 голяма главачервен лук, нарязан на полумесеци
100 гсушени сини сливи
250 гнатурален ябълков сайдер или бира
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
1.Месото се разбърква с 1 с. л. от зехтина, слага се в глинен или чугунен гювеч или гърне и се поставят в студена фурна. Температурата трябва да достигне 180° С. Пече се под капак около 40 мин., като се разбърква на всеки 15 - 20 мин.. Добавя се половината от сайдера и отново се пече още за 20 - 30 мин. без капак, докато месото се зачерви и омекне. Подправя се със сол и пипер на вкус.
2.Останалият зехтин се загрява и в него се слагат морковите, картофите и лукът. Разбъркват се на силен огън 3-4 мин. Подправят се със сол, пипер на вкус, налива се останалият сайдер и щом заври, се сипва при месото. Прибавят се сливите. Всичко се разбърква и се допича без капак, докато зеленчуците омекнат, или около 20 - 30 мин.