Необходими продукти:
250 гр. рикота /около 1 ч.чаша/
½ ч.чаша течна сметана 30% масленост
2 с.л. мед
½ ч.чаша пудра захар
1 с.л. стабилизатор за сметана /сметана фикс/
1 ванилия
1-2 ч.л. едро натрошен черен пипер меланж
За маринованите ягоди:
2 ч.чаши свежи ягоди1 ч.чаша вино розе**
¼ ч.чаша захар
няколко листа мента1 ч.л. лимонова кора
Начин на приготвяне:
За ягодите в розе: почистените ягоди се нарязват не едро, поръсват се с кристалната захар, рендосаната лимонова кора, листата мента и заливат с виното. Поставят се в хладилник за около час – два, а около ½ час преди сервиране се изваждат от хладилника на стайна температура. Част от получения при мариноването сироп може да се сгъсти и с него да се полее десерта при поднасяне.
За муса: Рикотата се разбърква с пудрата захар и меда, налива се течната сметана и се разбива до нейното поемане и хомогенизиране, а при необходимост се добавя 1 с.л. стабилизатор за сметана. Ароматизира с ванилията и поставя в хладилник за около час, може и повече.
Непосредствено преди сервиране в купички или чаши се обединяват ягодите с крема и поръсва се с едро начукания черен пипер.